Vysoko spracované jedlá nie sú pre naše telo zdravé. Okrem už známych negatívnych účinkov sa prišlo na to, že spôsobujú aj rýchlejšie starnutie.
Tip: Ak sa vám nechce čítať, pod článkom nájdete videosúhrn.
Ideálne je jesť jedlo, ktoré je spracované čo najmenej. Prečo? Už dávnejšie je známe, že vysoko spracované jedlá obsahujú veľa kalórií a málo živín, spôsobujú nadváhu, zvýšujú cholesterol, spôsobujú problémy so srdcom a ďalšie zdravotné neduhy. Najnovšie zistenia naznačujú, že môžu spôsobiť aj rýchlejšie starnutie.
Zistili to vedci z Navarrského inštitútu pre výskum zdravia v Španielsku. V rámci výskumu našli prepojenie medzi častým konzumovaním nezdravých, „vysoko spracovaných jedál“ a rýchlejším biologickým starnutím tela na bunkovej úrovni. Zistenia prezentovali na Európskej a medzinárodnej konferencii o obezite.
Aké sú to vysoko spracované jedlá
Za vysoko spracované jedlá sa považujú potraviny, ktoré sú zložené zo zmesi olejov, tukov, cukrov, škrobu a bielkovín. Obsahujú len málo alebo žiadne prírodné potraviny a obsahujú umelé arómy, farbivá a konzervačné látky. Z výživového hľadiska sú na tom preto podstatne horšie ako prírodné alternatívy.
Vedci v rámci výskumu porovnávali zdravotné dáta takmer 900 starších ľudí, ktorí poskytli DNA vzorky v roku 2008. Od tej doby vypĺňali každé dva roky detailné informácie o stravovacích návykoch.
Vedci si všimli, že ľudia, ktorí jedli vysoko spracované jedlá tri alebo viackrát za deň, mali vlákna DNA a bielkoviny nazývané teloméry kratšie v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedia vysoko spracované jedlá len občas.
Lepšie sú prírodné potraviny
Teloméry sa nachádzajú na konci chromozómov a s pribúdajúcim vekom sa skracujú ako súčasť procesu rozdeľovania buniek. Starší ľudia majú vo všeobecnosti kratšie teloméry ako mladší, preto ich vedci dlhodobo považujú za ukazovateľ biologického veku človeka.
Ľudia, ktorí často konzumovali nezdravé jedlá mali teloméry kratšie. Vedci preto predpokladajú, že vysoko spracované jedlá môžu mať vplyv na biologické starnutie na bunkovej úrovni a zrýchľujú samotný proces starnutia.
O dôvod viac začať sa vyhýbať nezdravým, spracovaným jedál a preferovať v jedálničku prírodné potraviny.
Videosúhrn
Zdroje informácií:
Science Alert
The American Journal of Clinical Nutrition
a