Nový bakteriálny enzým rozloží plasty

Text: David Baránek | Foto: Suzy Hazelwood / StockSnap | Video: Editori.sk, (zábery vo videu sú ilustračné) | Publikované: 20. apríla 2020

Spôsob, akým recyklujeme plastový odpad, by sa v budúcnosti mohol zmeniť. Vedcom zo spoločnosti Carbios sa podarilo vytvoriť nový bakteriálny enzým, ktorý dokáže rozložiť plastovú fľašu v priebehu niekoľkých hodín.

Tip: Ak sa vám nechce čítať, pod textom nájdete videosúhrn

Nový enzým odvádza v rozkladaní plastu omnoho lepšiu prácu ako dnes známe postupy a vedci vďaka nemu dokážu vytvoriť novú, kvalitnú fľašu. Podľa nezávislých odborníkov ide o významný krok v recyklácii, ktorý zníži produkciu odpadu bez toho, aby sme museli radikálne obmedziť našu spotrebu plastu.

Prečo je to dôležité?

Plastový odpad je veľkým problémom dnešnej doby a musíme prísť na spôsob, ako jeho produkciu maximálne obmedziť. Už teraz je celá planéta zamorená miliardami ton plastov, ktoré predstavujú riziko najmä pre morský život. Minulý mesiac napríklad vedci objavili nový druh živočícha v šesť kilometrov hlbokej Mariánskej priekope, ktorý mal v tele plasty.
Kým sa vedcom podarilo vytvoriť nový enzým na rozkladanie plastov, skúmali viac ako 100 tisíc mikroorganizmov. Medzi nimi sa nachádzala aj baktéria z kompostu lístia, ktorá bola objavená ešte v roku 2012. Tejto baktérii vedci doteraz nevenovali veľkú pozornosť, čo sa ukázalo ako chyba. Po jej analýze a mutácii zlepšili jej schopnosť rozkladať plast natoľko, že môže predstavovať riešenie nášho problému s plastovým odpadom.

Ako vedci vedia, že to funguje?

Vedci testovali nový enzým na tone odpadu z plastových fliaš. V priebehu 10 hodín dokázal rozložiť až 90% plastového odpadu. Výsledný materiál následne použili na vytvorenie kvalitných plastových fliaš určených na potravinárske účely. Spoločnosť Carbios tvrdí, že svoj enzým by chceli zapojiť do priemyselnej recyklácie do piatich rokov. Uzavrela partnerstvo s veľkými výrobcami ako Pepsi a L’Oréal, s ktorými chce celý proces vývoja urýchliť.

Pozrite si súhrn informácií v nasledujúcom videu:

Zdroj aktuálnych informácií:
The Guardian

a

Prečítajte si tiež